Uz nekoliko koraka do savršenog zdravlja
Zdravlje i Ljepota
pravila privatnosti

  • Koristimo tvrtke za oglašavanje treće strane za posluživanje oglasa kada posjetite našu web lokaciju. Google, kao dobavljač treće strane, koristi kolačiće za posluživanje oglasa na našoj web lokaciji. Pomoću kolačića DART Google poslužuje oglase našim korisnicima temeljem njihovih posjeta našoj web lokaciji i drugim web lokacijama na internetu. Korisnici mogu deaktivirati korištenje DART kolačića posjetom pravila o privatnosti Google oglasa i sadržajne mreže http://www.google.com/privacy_ads.html
Blog
ponedjeljak, ožujak 19, 2007
Ova bolest poznata je i pod nazivima kapavac i triper. Uzrokovana je bakterijom Neiserria gonorrhoeae. Prenosi se seksualnim kontaktom, a najraširenija je u mlađoj dobnoj skupini od 15 do 29 godina. Rizik raste s brojem spolnih partnera, te nezaštićenim spolnim odnosima.

Kako bolest izgleda?
Simptomi se obično pojavljuju 2 – 5 dana nakon kontakta, no ponekad može proći i do 14 dana. Gonoreja može biti i bez simptoma, pa zaraženi ne primjećuju nikakve probleme. U većini slučajeva zahvaća sluznicu mokraćnog i spolnog sustava.
U muškaraca se mogu javiti pečenje u mokraćnoj cijevi, bol i neugoda pri mokrenju, te iscjedak iz penisa koji može biti gust i sluzav ili gnojan i žut. Ukoliko se bolest ne liječi, prelazi u kroničan oblik i može zahvatiti prostatu, sjemenike i pasjemenike, te uzrokovati neplodnost.U žena su simptomi obično manje izraženi ili ih nema. Mogu se pojaviti gnojni iscjedak, te bol i pečenje pri mokrenju. Nastaje bolna upala sluznice porođajnog kanala i bol pri hodu, sjedenju i spolnom odnosu. Ako se ne liječi, bolest prelazi u kroničnu fazu sa raznolikim komplikacijama koje mogu imati za posljedicu oštećenja raznih organa, neplodnost i izvanmaterničnu trudnoću. Gonoreja može zahvatiti i grlo i rektum.

Što ako mislim da imam gonoreju?
Što prije se javi svojem liječniku/ci. Ako je prisutan iscjedak, liječnik/ca će ga mikroskopski pregledati kako bi se otkrila bakterija.
Gonoreja se liječi antibioticima. Terapija je uspješna ako se na vrijeme započne. Također je potrebno obavijestiti i liječiti spolne partnere.

Kako spriječiti zarazu?
Pravilnom uporabom kondoma uz lubrikant na vodenoj bazi za analni i vaginalni spolni odnos, te branom od lasteksa kao što su razrezani kondomi ili kirurške rukavice za oralni seks smanjuje se rizik od prijenosa infekcije

zivim-zdravo @ 08:39 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
zdravlje
Nema zapisa.
Brojač posjeta
857789
Index.hr
Nema zapisa.