Uz nekoliko koraka do savršenog zdravlja
Zdravlje i Ljepota
pravila privatnosti

  • Koristimo tvrtke za oglašavanje treće strane za posluživanje oglasa kada posjetite našu web lokaciju. Google, kao dobavljač treće strane, koristi kolačiće za posluživanje oglasa na našoj web lokaciji. Pomoću kolačića DART Google poslužuje oglase našim korisnicima temeljem njihovih posjeta našoj web lokaciji i drugim web lokacijama na internetu. Korisnici mogu deaktivirati korištenje DART kolačića posjetom pravila o privatnosti Google oglasa i sadržajne mreže http://www.google.com/privacy_ads.html
Blog
ponedjeljak, veljača 12, 2007
Bolovi u leđima su danas jedan od najčešćih razloga posjeta liječniku te najčešći razlog izostanka sa posla. Najčešće je bol u leđima lokalizirana u području križa, potom u području vrata te grudne kralježnice. Prema nekim statističkim podacima čak 90% stanovništva je najmanje jedan puta u životu bolovalo od križobolje. Razlikujemo akutnu i kroničnu bol u leđima. O akutnoj boli govorimo kada trajanje bolesti ne prelazi tri mjeseca. S druge strane bol u leđima označavamo kao kroničnu ako traje duže od tri mjeseca ili ako se najmanje dva akutna događaja boli pojave u jednoj godini.
 
Za križobolju su u upotrebi razni nazivi. Lumbago je stariji termin koji označava naglu, jaku bol u području slabinske kralježnice uz izrazito smanjenje pokretljivosti. Za označavanje ovog bolnog stanja danas upotrebljavamo izraz "lumbalni bolni sindrom". Ako je međutim u okviru ovog bolnog sindroma (skupa simptoma) zahvaćen i n.ischiadicus govorimo o lumboischialgiji. Tada dolazi do isijavanja boli u noge sve do stopala.
 
Križobolja ima jako veliki broj mogućih uzroka nastanka. Najčešći razlog boli u križima su svakako degenerativne promjene (znakovi istrošenosti) u području diska ("plocice") koja leži izmedu kralježaka te istovrsne promjena na malim zglobovima izmedu kralježaka. Osim toga uzroci boli u križima mogu biti različite prirođene i razvojne anomalije, upala (npr.reumatske bolesti,infekcije), trauma, tumori, metabolički poremećaji (npr.osteoporoza), mehanički uzroci (loše držanje, oslabljena leđna muskulatura, skolioza, nejednaka duljina nogu, statičke anomalije stopala, blokiranja u području zglobova kralježnice, promjene i blokiranje sakroilijakalnih zglobova), ginekološke bolesti, bolesti probavnog i urogenitalnog sustava, psihički poremećaji.
 
Pri pronalaženju uzroka bolova u ledima izuzetno je važna detaljno uzeta anamneza i klinički pregled pacijenta. U daljnjim koracima često se preporučuje učiniti Rtg kralježnice. Ako se pri pregledu utvrde i neurološki deficiti (npr.odsustvo refleksa, poremećaj senzibiliteta, slabost muskulature i sl.) odlučujemo se na daljnje dijagnostičke postupke kao što su CT, magnetna rezonanca te elektromioneurografija.
 
Liječenje je u najvećem broju slučajeva konzervativno t.j. neoperativno (u oko 95% slučajeva) i sastoji se od medikamentozne terapije (sistemske i lokalne), metoda fizikalne terapije (elektroterapija, termoterapija, lagana detonizirajuća masaža, laser, magnetoterapija), manualne terapije odnosno kiropraktike kod za te postupke educiranog liječnika. Nakon smirivanja akutnih bolova preporučuje se u smislu terapije ali i prevencije započeti sa ciljanom medicinskom gimnastikom za jačanje ledne i trbušne muskulature. U programu medicinske gimnastike vodeće mjesto zauzimaju tzv. izometricke vježbe te vježbe istezanja (stretching). Program vježbanja je individualan, što znači da se mora prilagoditi bolesniku, njegovoj dobi i spolu te stanju koštanog, mišićnog i ligamentarnog sustava kralježnice. Važno mjesto zauzima i edukacija pacijenta u smislu davanja uputa za pravilno držanje, dizanje tereta i sl. te motiviranja za svakodnevno provođenje naučenih vježbi kod kuće.
 
Od sportskih aktivnosti preporuča se plivanje (najbolje leđno te plivanje slobodnim stilom). Prsna tehnika plivanja se ne preporuča pacijentima koji imaju bolove u leđima. Osim plivanja može se preporučiti i vožnja bicikla te hodanje.
 
Operativno liječenje boli u ledima se provodi u slučajevima kada se jedino kirurškim putem može otkloniti uzrok boli u leđima. Indicirano je kod diskus hernije ("iskakanja" pločice izmedu kralježaka) pri čemu dolazi do razvoja ozbiljnih neuroloških siptoma, npr. poremećaj mokrenja, izraziti ispadi motorike zbog pritiska na korijen živca, dugotrajni jaki bolovi koji se ne poboljšavaju uz konzervativnu terapiju i sl. Osim diskus hernije operativno liječenje je nužno kod tumora te nestabilnih prijeloma kralježaka.
 
Dakle ovime sam Vas htio upoznati sa nekim od aspekata fenomena bolova u leđima kao bolesti stoljeća današnjeg civiliziranog društva te naglasiti da pravilnim načinom života i svakodnevnom tjelesnom aktivnošcu u većini slučajeva možemo bitno smanjiti njihovu učestalost i intenzitet.
zivim-zdravo @ 14:39 |Komentiraj | Komentari: 0
zdravlje
Nema zapisa.
Brojač posjeta
857786
Index.hr
Nema zapisa.