Uz nekoliko koraka do savršenog zdravlja
Zdravlje i Ljepota
pravila privatnosti

  • Koristimo tvrtke za oglašavanje treće strane za posluživanje oglasa kada posjetite našu web lokaciju. Google, kao dobavljač treće strane, koristi kolačiće za posluživanje oglasa na našoj web lokaciji. Pomoću kolačića DART Google poslužuje oglase našim korisnicima temeljem njihovih posjeta našoj web lokaciji i drugim web lokacijama na internetu. Korisnici mogu deaktivirati korištenje DART kolačića posjetom pravila o privatnosti Google oglasa i sadržajne mreže http://www.google.com/privacy_ads.html
Blog
petak, ožujak 23, 2007
Zarazu svrabom prepoznat ćeš po jakom svrbežu i pojavi crvenog osipa na zaraženim mjestima.

Svrab je zaraza kože uzrokovana grinjom poznatom pod nazivom svrabac (Sarcoptes scabei). Ženka se ukopava pod površinu kože i liježe jajašca. Vrlo maleni jedva vidljivi valoviti tragovi označavaju mjesta prolaska insekta i polaganja jajašaca.
Svrab se širi izravnim produženom dodirom kožom uz kožu sa već zaraženom osobom (nećeš se zaraziti kratkim rukovanjem), spolnim odnosom ili korištenjem odjeće, posteljine i ručnika zaražene osobe. Svrab se može prenijeti ili grinjom ili jajašcem. Treba brzo reagirati kako bi se zaražena osoba što prije oslobodila nametnika.

Kako bolest izgleda?
Ako osoba nikad prije nije bila zaražena svrabom, simptomi se mogu pojaviti tek nakon 4-6 tjedana. Osoba koja je i prije bila zaražena razvit će simptome unutar nekoliko dana. Simptomi su obično jak svrbež, pogotovo noću, i pojavljivanje crvenog osipa na mjestima koja se grebu. Najčešća mjesta na kojima nalazimo svrab su prsti, koža između prstiju, stražnja strana ruku, pete, laktovi, pazušne jame, bradavice na dojkama, prepone, područje oko struka, spolni organi i regija oko anusa. Ako se bolest ne liječi, ženke će nastaviti s lijeganjem jajašaca još oko 5 tjedana. Nove grinje se izlegu za 3 tjedna i tako započinje novi ciklus. Same grinje su premalene da bi ih se vidjelo golim okom.

Što ako mislim da imam svrab?
Jako je važno da se što prije obratiš svom liječniku/ci. Pogrešna dijagnoza je često veliki problem sa svrabom. Obično se postavlja pronalaženjem hodnika u koži što je teško jer su hodnici vrlo maleni i često prikriveni tragovima grebanja ili upalama. Ako se hodnici ne nađu na mjestima koja su obično zahvaćena, mora se pregledati cijela površina tijela. Dijagnoza se može potvrditi i mikroskopiranjem dijela kože gdje je pronađen hodnik.

Kako se svrab liječi?
Postoji nekoliko losiona za liječenje svraba. Uvijek se pažljivo drži uputa koje si dobio/la od svoga liječnika. Svu odjeću, posteljinu i ručnike operi u vrućoj vodi i osuši na vrućem zraku. Ako je potrebno, nakon 7-10 dana ponovi postupak. Većina slučajeva svraba može se izliječiti bez dugoročnih posljedica.
 
Kako spriječiti zarazu?
Osoba se može ponovo zaraziti svrabom jer i bez domaćina grinje mogu preživjeti nekoliko dana. Zato je nakon provedenog tretmana važno oprati svu odjeću, posteljinu i ručnike koje ste koristili zadnjih nekoliko dana. Da bi spriječili ponovnu zarazu, članovi obitelji i spolni partneri bi se također trebali istovremeno liječiti.

zivim-zdravo @ 09:04 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
zdravlje
Nema zapisa.
Brojač posjeta
857789
Index.hr
Nema zapisa.